Sterke stijging huurprijzen in kwartaal 2

House money photo created by freepik – www.freepik.com

Na een lange termijn van behoorlijke stabiliteit op de huurmarkt in België, lijkt het erop dat de huurprijzen het nu volledig begeven onder de drukkende inflatie. Een huis huren werd tijdens kwartaal 2 van 2022 zo’n 6% duurder, tegenover een prijsstijging van 2,3% voor het huren van een appartement.

Volgens een rapport van Statbel zou de inflatie in juni verder gestegen zijn naar 9,65%, het hoogste cijfer sinds oktober 1982. Tegelijkertijd bleef ook de gezondheidsindex verder stijgen in kwartaal 2 van 2022. Zeker niet onbelangrijk, want die index geeft aan hoeveel de huurprijzen in België geïndexeerd mogen worden. Tijdens kwartaal 1 van 2022 leken de huurprijzen aanvankelijk nog te stabiliseren, maar de plotse stijging op het einde van kwartaal 1 is dus blijven aanhouden.

Vanaf juni 2021 zagen we plots een veel sterkere stijging van de gezondheidsindex, een stijging die pas vanaf maart 2022 ook bij de huurprijzen te zien was. Blijkbaar heeft de huurmarkt dus met behoorlijke vertraging gereageerd op de sterk gestegen inflatiecijfers.

De huidige huurprijzen gaan echter uitsluitend over woningen die terug op de markt beschikbaar zijn en verduidelijken dus niet echt hoe de huurprijzen veranderd zijn voor onder contract staande woningen. Om dat te achterhalen kunnen we ons baseren op de ontwikkeling van de gezondheidsindex als indicator. Waarschijnlijk zou de sterke prijstoename op de huurmarkt op dit moment een tegenreactie zijn van verhuurders op de blijvende toename van de inflatie: door iets hogere huurprijzen te stellen, willen nieuwe verhuurders inspelen op een verdere toename van de inflatiecijfers. Een eventuele volgende indexering van de huurprijzen is namelijk pas aan de orde voor het jaar nadien, wanneer de prijzen waarschijnlijk alweer veel hoger zullen zijn. De Nationale Bank van België meent wel dat we de piek bereikt hebben en dat de inflatie tegen 2023 opnieuw met zo’n 2,6% zou afnemen. Hoe precies die voorspellingen nu eigenlijk zijn en of er hierop wel een snelle reactie van de huurmarkt volgt, dat valt uiteindelijk nog te bezien.

Huurprijs huizen boven € 1000

75% van de te huur gestelde woningen in België tijdens kwartaal 2 van 2022 te huur waren appartementen (tegenover 25% huizen). De maandelijkse huurprijs van een appartement was gemiddeld €820. De huurprijs in Vlaanderen (zo’n €770) en in Wallonië (€682) lag doorgaans wel lager. Bij de appartementen situeert het grootste deel zich namelijk in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, waar de gemiddelde huurprijs een stuk hoger is (€1058) dan elders in België. Bij een vergelijking van de huurprijzen van het afgelopen kwartaal tegenover de afgelopen 12 maanden, dan viel er bij de appartementen een prijsstijging van 2,29% te noteren, wat in de lijn ligt met de stijging van 2,25% tijdens kwartaal 1 van 2022.

In contrast daarmee staat de prijs om een huis te huren, die veel sneller toenam tijdens het afgelopen kwartaal met zo’n 6%. De gemiddelde huurprijs in België steeg boven de €1000, tot zo’n €1003. Als we het Brussels Hoofdstedelijk Gewest even uit de cijfers weglaten, zakt de gemiddelde huurprijs tot ‘slechts’ €955. Een huis in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kost je maandelijks gemiddeld dubbel zoveel, zo’n €1880, als in andere regio’s in België. Vergeleken met de 12 maanden daarvoor betekent dat een toename van een kleine 10%, t.o.v. amper 5% in Vlaanderen en Wallonië.

Gelijkaardig als bij het vorige kwartaal vinden we in de top 10 duurste gemeenten om een huis/appartement te huren bijna enkel gemeenten uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Vlaams-Brabant. De provincies die grenzen aan Brussel kenden ook de scherpste prijsstijgingen tijdens het laatste kwartaal. De prijzen om een appartement te huren namen toe met 5,35% in Waals-Brabant en 3,68% in Vlaams-Brabant. De huurprijzen voor huizen stegen nog sneller in Waals-Brabant (+6,23%) en Vlaams-Brabant (+7,5%). Een huis huren in die provincies kost je daar nu gemiddeld zo’n €1335, tegenover €840 voor een appartement.

De goedkoopste provincies om een appartement te huren blijven Henegouwen en Namen, voor gemiddeld €653. Verrassend genoeg betaal je voor een huurhuis het minste in West-Vlaanderen (gemiddeld €809), gelijkaardig aan het vorige kwartaal. In sommige West-Vlaamse gemeenten betaal je zelfs minder dan €700, zoals in Vleteren en Poperinge. In Wallonië vind je de goedkoopste huurprijzen voor een huis opnieuw in Henegouwen, aan gemiddeld zo’n €822.